Langkah Mudah untuk Membuat Tempe Orek Anti Gagal
Adakah anda sedang mencari inspirasi resepi Tempe Pinang unik, Resepi Sedap?, Resepi Tempe Areca, Sedap, baru-baru ini mencari orang di kawasan kami, mungkin anda salah seorang daripada mereka. Rangkaian telah pun terbiasa menggunakan Internet pada telefon bimbit sebagai sumber maklumat untuk foto. Kali ini, saya akan kongsikan tutorial cara menghidangkan resepi Tempe Orek yang sangat sedap untuk menjadikannya sangat ringkas dan senang untuk dihidangkan. Jika proses itu salah, hasilnya akan menjadi ringan dan secara amnya tidak menyenangkan. Walaupun, untuk menjadi lazat, tempe pinang harus mempunyai rasa dan aroma yang boleh diuji oleh selera kita.
Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi rasa tempe pinang, daripada jenis bahan, pemilihan bahan segar, cara penyediaan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin membuat tempe yang sedap di rumah, kerana jika anda tahu kaedahnya, masakan ini boleh menjadi sangat istimewa. Seterusnya ialah gambar Tempe Oreka yang boleh anda gunakan sebagai inspirasi.
Di bawah adalah beberapa petua dan petua yang berguna untuk membuat Tempe Ork. Anda boleh mencipta Tempe Orek dengan 17 jenis bahan dan 3 tahap pengeluaran. Begini cara memasak.
Baca Juga
Bahan asas dan rempah ratus untuk membuat Tempe Orek.
- 1 api besar (500 gram)
- 250 gram kacang ayam (dikupas, hujung dan benang dibuang), potong mengikut citarasa
- 2 biji lada merah dihiris
- 2 biji cili hijau dihiris
- 6 biji bawang merah, dihiris
- 4 ulas bawang putih, cincang
- 3 daun salam
- 1 helai daun serai
- 1 cm lengkuas dihiris
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh teh
- 1 sudu teh lada
- 1 sudu teh gula
- 2 sudu besar yogurt / gula perang parut
- 3 sudu besar kicap manis
- 2 sudu teh palm (pilihan)
- 2 sudu besar air tar
Cara memasak Temp Arec
- Potong tempe secukup rasa, goreng hingga masak, tetapi jangan terlalu kering. Cuci bersih kacang hijau dan potong ikut citarasa, rebus hingga empuk dan ketepikan.
- Cili, bawang merah, cili hijau kemudian masukkan serai, daun salam dan lengkuas dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan sedikit air, gula jed, kicap, air asam jawa, kacau sedikit, kemudian masukkan garam, lada sulah, pudina, rempah ratus, kacau hingga gula jed larut, kemudian masukkan tempe dan kacang. Direbus
Seperti, bukankah itu mudah? Inilah cara membuat tempe pinang yang boleh anda buat di rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!