Langkah Mudah untuk Menyiapkan Orek tempe basah Anti Gagal
Adakah anda sedang mencari idea cara membuat pinang basah unik dengan failsafe? Segelintir orang di sekeliling kita kini sedang mencari resepi sirih basah yang sesuai, mungkin anda salah seorang daripadanya. Orang biasa menggunakan Internet pada peranti mereka, contohnya untuk melihat maklumat tentang imej. Baiklah kali ini saya akan kongsikan kepada anda langkah-langkah membuat tempe pinang basah, memang sedap dibuat, tidak mudah dan tidak susah. Dalam kes rawatan yang salah, hasilnya tidak memuaskan dan boleh menjadi tidak menyenangkan. Sedangkan pinang yang sedap pasti mempunyai aroma dan rasa yang mampu menggoda lidah kita.
Banyak perkara yang mempengaruhi rasa tempe basah, bermula dari jenis bahan, pemilihan bahan segar, cara penyajian dan persembahan. Jangan risau jika anda ingin membuat tempe pinang yang sedap di rumah, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan. Di bawah adalah gambar pinang basah yang boleh anda jadikan contoh.
Berikut adalah beberapa cara yang mudah dan mudah untuk menggunakan tempe siap sedia. Anda boleh membuat Tempe Orek Basah dengan 20 jenis bahan dan 3 peringkat bancuhan. Cara memasak hidangan.
Buatkan nasi ulam untuk kawan-kawan dengan tempe basah kemudian saya kongsikan resepi nasi ulam.
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat pinang basah:
- Potong 4 papan tempe memanjang dan ketepikan separuh kentang goreng
- Rempah-rempah halus:
- 10 biji lada merah
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji hazelnut
- 1/2 sudu besar ketumbar
- Sedikit halia dan kunyit
- Perasa untuk mencelup:
- 7 biji lada benggala merah besar, potong menyerong
- 3 biji bawang merah
- 2 helai daun serai
- 3 daun salam
- 5 helai daun limau purut
- 1 sudu besar gula aren
- 1 sudu teh gula putih
- 3 bungkus kicap Bango
- lebih dari geprek
- garam dan rempah ratus
- air secukupnya
Langkah-langkah membuat pinang basah
- Tumiskan bawang merah, serai, daun salam, daun limau purut dan lengkuas, kemudian masukkan rempah kisar dan tumis hingga naik bau dan bertukar warna.
- Kemudian masukkan cili merah yang dihiris, gula dan gula pasir, kemudian masukkan tempe yang telah digoreng dan tutup dengan air
- Masukkan rempah kisar, garam dan kicap, kacau sehingga air menyusut
Terima kasih kerana menggunakan resipi yang kami sediakan di halaman ini. Semoga resepi tempe orek yang mudah ini dapat membantu anda menyediakan juadah yang lazat untuk keluarga/rakan-rakan anda atau memberi inspirasi kepada anda yang ingin menjual produk. Banyak kejayaan!