'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Orek tempe basah Anti Gagal - Jawatan Memasak

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Orek tempe basah Anti Gagal

Tempe arek basah

Adakah anda sedang mencari idea cara membuat pinang basah unik dengan failsafe? Segelintir orang di sekeliling kita kini sedang mencari resepi sirih basah yang sesuai, mungkin anda salah seorang daripadanya. Orang biasa menggunakan Internet pada peranti mereka, contohnya untuk melihat maklumat tentang imej. Baiklah kali ini saya akan kongsikan kepada anda langkah-langkah membuat tempe pinang basah, memang sedap dibuat, tidak mudah dan tidak susah. Dalam kes rawatan yang salah, hasilnya tidak memuaskan dan boleh menjadi tidak menyenangkan. Sedangkan pinang yang sedap pasti mempunyai aroma dan rasa yang mampu menggoda lidah kita.

Banyak perkara yang mempengaruhi rasa tempe basah, bermula dari jenis bahan, pemilihan bahan segar, cara penyajian dan persembahan. Jangan risau jika anda ingin membuat tempe pinang yang sedap di rumah, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan. Di bawah adalah gambar pinang basah yang boleh anda jadikan contoh.

Berikut adalah beberapa cara yang mudah dan mudah untuk menggunakan tempe siap sedia. Anda boleh membuat Tempe Orek Basah dengan 20 jenis bahan dan 3 peringkat bancuhan. Cara memasak hidangan.

Buatkan nasi ulam untuk kawan-kawan dengan tempe basah kemudian saya kongsikan resepi nasi ulam.

Baca Juga

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat pinang basah:

  1. Potong 4 papan tempe memanjang dan ketepikan separuh kentang goreng
  2. Rempah-rempah halus:
  3. 10 biji lada merah
  4. 6 biji bawang merah
  5. 3 ulas bawang putih
  6. 3 biji hazelnut
  7. 1/2 sudu besar ketumbar
  8. Sedikit halia dan kunyit
  9. Perasa untuk mencelup:
  10. 7 biji lada benggala merah besar, potong menyerong
  11. 3 biji bawang merah
  12. 2 helai daun serai
  13. 3 daun salam
  14. 5 helai daun limau purut
  15. 1 sudu besar gula aren
  16. 1 sudu teh gula putih
  17. 3 bungkus kicap Bango
  18. lebih dari geprek
  19. garam dan rempah ratus
  20. air secukupnya

Langkah-langkah membuat pinang basah

  1. Tumiskan bawang merah, serai, daun salam, daun limau purut dan lengkuas, kemudian masukkan rempah kisar dan tumis hingga naik bau dan bertukar warna.
  2. Kemudian masukkan cili merah yang dihiris, gula dan gula pasir, kemudian masukkan tempe yang telah digoreng dan tutup dengan air
  3. Masukkan rempah kisar, garam dan kicap, kacau sehingga air menyusut

Terima kasih kerana menggunakan resipi yang kami sediakan di halaman ini. Semoga resepi tempe orek yang mudah ini dapat membantu anda menyediakan juadah yang lazat untuk keluarga/rakan-rakan anda atau memberi inspirasi kepada anda yang ingin menjual produk. Banyak kejayaan!

You may like these posts

Link copied to clipboard.