Langkah Mudah untuk Menyiapkan Orek Tempe campur Pete, Sempurna
Masih tercari-cari cara mudah untuk membuat Tempe Arek Campur Pitta, penambah selera makan yang unik? Cara membuat Tempe Arek campuran pita yang boleh mematahkan lidah kini sedang diminta oleh segelintir orang di sekeliling kita, mungkin anda salah seorang daripada mereka. Orang ramai sudah biasa menggunakan internet di telefon bimbit mereka untuk mendapatkan maklumat tentang imej yang boleh digunakan sebagai idea. Baiklah, kali ini saya akan berkongsi resipi Orec Tempe Peeta. Rangsang selera anda untuk memasaknya, semudah itu. Jika tidak diproses dengan betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan secara amnya tidak menyenangkan. Walaupun Orek Tempe campur Pete rasanya sedap, pastinya mempunyai aroma dan rasa yang boleh menggoda lidah kita.
Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kualiti rasa Pete Orek Tempe Tempe Mix, bermula dari jenis bahan, pemilihan bahan segar, hingga cara penyajian dan persembahan. Jangan risau jika anda ingin membuat Tempe Arek yang sedap dicampur pitta di rumah, kerana jika anda tahu trick ini, hidangan ini cukup istimewa. Seterusnya adalah gambar Tempe Pinang yang dicampur dengan Pitta yang boleh anda gunakan sebagai visual.
Bahagian untuk membuat doh tempe arek ialah 4 bahagian. Oleh itu, pastikan bahagian ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.
Lebih-lebih lagi, masa yang diperlukan untuk menyediakan pinang dicampur dengan pita dianggarkan sekitar 15-20 minit.
Baca Juga
Baiklah, kali ini kita cuba, jom buat Orek Tempe campur pita di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh berguna untuk menjaga kesihatan badan kita. Anda boleh membuat Orek Tempe Mix Pete menggunakan 12 jenis bahan dan 6 peringkat pengeluaran. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.
Sekarang di rumah, anda perlu bijak menyediakan menu yang ringkas, sedap dan sedap. Tempe pinang yang pedas dan sedap sangat sesuai dengan topping pita yang masam.. sesuai untuk menu tengahari anda hari ini...
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Tempe Arek dicampur dengan pita:
- 1 tempe papan sederhana (dipotong dadu)
- 10 biji petaya (potong 2)
- 5 ulas bawang merah (dihiris nipis)
- 1 ulas bawang putih besar (dihiris halus)
- 2 daun salam
- 6 biji cili merah (dihiris melintang)
- 4 keping lada cayenne (dicincang halus)
- 1 sudu gula aren/minggu
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu kicap manis
- minyak secukupnya
- 3 sudu air
Cara membuat Arek Temp dicampur dengan pita
- Goreng kiub tempe dalam minyak panas dengan api sederhana hingga perang tetapi tidak terlalu kering (ketepikan).
- Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali berasingan, masukkan bawang putih, tumis hingga naik bau, kemudian masukkan bawang besar, daun salam, cili merah dan lada merah, gula aren. Kacau rata dengan api perlahan.
- Masukkan petai yang telah dikupas kulit, goreng hingga garing. Gaul rata semua rempah.
- Masukkan air, garam, gula, dan kicap, kacau sentiasa sehingga karamelisasi atau penghadaman cecair selesai. Membetulkan rasa, jika tidak cukup, tambah garam dan gula.
- Pada akhir, masukkan tempe, gaul rata dengan semua rempah. Matikan api.
- Temp Arek campur pita, sedia untuk dimakan bersama nasi putih panas. Semoga berjaya
seperti Ia mudah, bukan? Inilah cara membuat Tempe Arek Mixed Pitta yang boleh anda amalkan di rumah. Semoga berjaya!