Bagaimana Menyiapkan Kering tempe / orek tempe, Lezat Sekali
Adakah anda masih mencari idea langkah demi langkah yang mudah untuk membuat resipi tempe/arek tempe anti-jatuh yang unik? , resepi tempe anti fail/arek tempe kini sedang dicari oleh orang sekeliling, mungkin anda salah seorang daripadanya. Malah, ibu baru belajar menggunakan Internet pada telefon bimbit mereka untuk mendapatkan maklumat tentang imej yang boleh digunakan untuk meditasi. Dan kali ini saya akan kongsikan resepi tempe kering/langkah-langkah membuat tempe pinang, tidak susah dan tidak mudah. Jika dikendalikan secara tidak betul, hasilnya akan menjadi hambar dan tawar. Sementara itu, tempe atau tempe pinang yang baik harus mempunyai aroma dan rasa yang sedemikian untuk menggoda lidah kita.
Tempe/arec kering mempengaruhi rasa tempe ke tahap yang lebih besar atau lebih kecil, terutamanya dari jenis bahan, kemudian dari pilihan bahan segar hingga cara ia diproses dan dihidangkan. Jika anda ingin membuat tempe kering/arek tempe yang sedap di rumah, jangan risau kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi agak istimewa. Seterusnya gambar tempe pinang kering yang boleh anda jadikan idea.
Bilangan bahagian tempe kering/hari untuk menyediakan tempe ialah 2 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk berkhidmat kepada anda dan orang tersayang.
Selain itu, masa yang diperlukan untuk menyediakan tempe kering/arek tempe adalah kira-kira 30 minit.
Baca Juga
Di bawah adalah beberapa petua dan petua praktikal yang boleh diaplikasikan dalam penyediaan tempe/tempe pinang kering. Anda boleh membuat tempe/tempe pinang kering menggunakan 13 jenis bahan dan 6 langkah pemprosesan. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat tempe kering/tempe susu:
- Suhu 1 jadual
- 1 tangkai pokok limau
- 2 ulas bawang putih
- Bawang merah 6 ulas
- 1 sudu kecil serbuk cili (pilihan)
- 4 biji lada benggala
- 4 biji lada
- 3 daun salam
- 2 helai daun limau
- 2 biji hazelnut
- luar
- Gula jawa secukup rasa
- kicap cukup
Langkah-langkah penyediaan tempe/tempe pinang kering
- Potong tempe kecil-kecil (saiz sendawa) dan goreng.
- Masa untuk menggoreng tempe. Masukkan bawang merah, lada benggala, lada cili, dan Lao Doi.
- Kisar rempah kisar. Masukkan serai yang dicincang halus, tumis hingga naik bau.
- Buang tempe goreng. Masukkan rempah panggang ke dalam kuali. Gaul sebati.
- Masukkan sedikit air, gula merah, garam dan kicap. Masukkan daun salam dan daun limau purut.
- Buat ujian rasa.
Terima kasih kerana membaca resipi kami. Kami berharap hidangan tempe/arek kering mudah yang diterangkan di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan anda dan juga memberi anda idea untuk memasak. Semoga berjaya!