'/> Resep Orek tempe maniz yang Lezat Sekali - Jawatan Memasak

Resep Orek tempe maniz yang Lezat Sekali

pembuka selera tempe pisang

Tercari-cari idea resepi tempe maniz Orek yang sedap dan unik Beberapa orang di sekeliling kita mungkin salah seorang sahabat bertanyakan cara membuat Orek tempe maniz Anti Fail. Pengguna Internet sudah biasa menggunakan Internet pada telefon mudah alih untuk melihat data imej bagi mendapatkan maklumat sebenar. dan kali ini saya akan kongsikan panduan cara memasak Orek tempe maniz Langkah mudah membuat Anti Fail untuk membuatnya betul-betul susah dan senang. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan malah tawar. Walaupun orek tempe maniz sedap, ia sepatutnya mempunyai rasa dan aroma yang boleh menggoda selera kita.

Rasa tempe manis Orek dipengaruhi oleh beberapa faktor, terutamanya jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga pemprosesan dan penyajian. Jangan risau jika anda tidak merasa ingin membuat orek tempe mani di rumah, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sangat istimewa. Di bawah adalah gambar Orek tempe maniz yang boleh anda jadikan contoh.

Jumlah hidangan yang boleh diberikan untuk membuat orek tempe maniz ialah 6 orang. Jadi pastikan perkhidmatan ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.

Selain itu, masa yang diperlukan untuk membuat tempe Orek dianggarkan sekitar 30 minit.

Baca Juga

Baiklah cuba kali ini, masak orek tempe maniz di rumah. Dengan kesederhanaan bahan-bahannya, hidangan ini boleh membantu anda menyihatkan badan dan keluarga anda. Anda boleh membuat Orek tempe maniz menggunakan 10 jenis bahan dan 4 peringkat pengeluaran. Ini adalah langkah-langkah memasak.

Bagaikan hari tanpa tempe, makanan terasa hambar...menu ini juga sesuai dijadikan lauk nasi kuning atau nasi uduk, dan juga boleh dijadikan hidangan kedua untuk menu sahur #pejuanggoldenbatikapron.

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat orek tempe maniz:

  1. 1 pinggan tempe
  2. 5 biji bawang merah, dihiris
  3. 3 ulas bawang putih, cincang
  4. 2 daun salam
  5. 1 ibu jari lengkuas, dikisar
  6. Sediakan asam jawa dengan air panas
  7. 2 sudu besar kicap manis
  8. 5 lada benggala, dicincang
  9. garam, gula, air rebusan ayam secukupnya (I: Totole)
  10. sedikit air asam jawa

Cara masak orek tempe maniz

  1. Cincang halus tempe secukup rasa.
  2. Sediakan juga rempah cincang.
  3. Tumiskan rempah ratus hingga naik bau, kemudian masukkan tempe panas dan kacau hingga rata.
  4. Masukkan garam, gula, air rebusan ayam (I: Totole) dan sedikit air asam jawa, kacau hingga rempah meresap, kemudian masukkan kicap manis, cuba nasi kuning, nasi putih/nasi dukuk, perisa mentega.

Terima kasih kerana membaca resipi yang dibentangkan di sini oleh pasukan kami. Kami berharap penyediaan tempe manis Orek yang ringkas akan membantu anda menyediakan hidangan lazat untuk keluarga/rakan anda atau menginspirasikan perniagaan kulinari anda. Semoga berjaya!

You may like these posts

Link copied to clipboard.